! nieuws !

Juni-juli 2019 - laatste rush voor de zomerrust

De laatste weken van juni zijn goed gevuld. Ik werkte een nieuwe compositie af voor het hoornensemble 'Horns 4 all Seasons', dat gecreëerd wordt op het International Horn Symposium in Gent op 5 juli. Op 29 juni geef ik een luisterlezing over polyfonie tijden MeerStemmigGent, op 30 juni interview ik de winnende componisten van de International Composition Contest Harelbeke. Op 6 juli neem ik deel aan een 'table ronde' tijdens de studiedag "Quoi de neuf Monsieur Sax" in Saint-Riquier (FR).

Ondertussen ben ik bezig aan twee nieuwe composities voor harmonieorkest, en bereid ik een dagcursus voor Amarant voor rond het thema "Muziek & Woord", voorzien op 24 augustus.

Mei 2019 - Elisabethwedstrijd

Voor klassieke radiozender Klara beluister ik de creatie van de plichtwerken in de halve finale en de finale. De dag na de eerste uitvoering geef ik in de studio commentaar bij het werk en probeer en passant ik het brede publiek warm te maken voor de rijke taal van de hedendaagse muziek.

Artikel Klankbord Vlamo.pdf

Maart 2019 - artikel in Klankbord Magazine van Vlamo

Naar aanleiding van het Vlamo Open Harmoniekampioenschap verscheen een uitgebreid interview in het magazine Klankbord. Lees het hier na!

2019 - World Premieres

Het voorjaar van 2019 wordt de bekroning van een creatief najaar in 2018. Op 17 maart wordt 'The Garden of Earthly Delights' gecreëerd als plichtwerk op het VLOH. Op 30 maart en 18 mei volgen de eerste uitvoeringen van 'Tramontana', in opdracht van het Koninklijk HarmonieOrkest Schelle! Spannende tijden!

15 december 2018 - Mgr. Lenaertsprijs

Vandaag mocht ik in het Paleis der Academiën de Mgr. Lenaertsprijs in ontvangst nemen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgie voor Wetenschap en Kunsten. Een mooie bekroning na 12 jaar academisch onderzoek in de musicologie.

December 2018 - componeren en vormgeven

Na enkele weken met veel lezingen en programmateksten is het hoog tijd om de twee grote projecten voor 2018 af te werken. Er is nog veel werk aan mijn compositie Tramontana (zie hieronder), maar daarnaast verzorg ik ook de vormgeving van een nieuwe wetenschappelijke publicatie. In het voorjaar van 2019 verschijnt de briefwisseling van componist Frank Martin en pianist Paul Badura-Skoda bij Universal Edition Wien. Een boeiend project waarbij ik de vormgeving van A tot Z verzorg.
Nieuwe uitgave voorjaar 2019 - voorlopige preview van de cover

November 2018 - tijd voor componeren

Nu de drukte rond Wapenstilstand gaan liggen is, en na enkele fantastische concerten met de Koninklijke Harmonie Ypriana, maak ik opnieuw tijd om te componeren. Momenteel op de schrijftafel: een groot en uitdagend werk (20 minuten) met als (werk)titel "Tramontana. A Wind Concerto", in opdracht van het Koninklijk HarmonieOrkest Schelle onder leiding van Dirk De Caluwé. Daarnaast lopen er ook gesprekken voor een volgende compositieopdracht in 2019...

Koninklijke Harmonie Ypriana tijdens concert "The Great War Remembered"Foto: Eric Flamand

November 2018 - herdenkingsmaand

November is elk jaar de maand waarin het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt. In 2018 is dat precies 100 jaar geleden. De Koninklijke Harmonie Ypriana verzorgt dit jaar maar liefst drie uitvoeringen van het concert The Great War Remembered.

Op 10 november voert de Koninklijke Stadsharmonie Roeselare mijn compositie The Menin Gate Memorial Suite uit, in 2007 gecomponeerd naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de Menenpoort in Ieper.

Oktober 2018

Op 20 en 21 oktober vinden in de concertstudio van Muziekcentrum Track in Kortrijk de evaluatieconcerten van Vlamo West-Vlaanderen plaats. Het verplichte werk in de ere-afdeling is Resilience.

Ik mocht al eens gaan luisteren bij de K.M. Sint-Cecilia Ardooie o.l.v. Peter Lejaegere en dat klonk veelbelovend!

Bovendien is Ypress Digital Music Editions ook vertegenwoordigd met een informatiestand die dagen!

Oktober 2018

Vanaf 1 oktober 2018 werk ik voltijds op zelfstandige basis. Na een loopbaan van 12 jaar aan de KU Leuven zeg ik het wetenschappelijk onderzoek in een academische context vaarwel, om me ten volle te kunnen richten op al mijn andere activiteiten.

September 2018

The Garden of Earthly Delights is het verplichte werk op het VLOH (Vlamo Open Harmoniekampioenschap). Uitvoeringen op 17 maart 2019 in CC Zwanenberg (Heist-op-den-Berg).