NIEUWS

Tetraktys als plichtwerk op het VLOH in 2025

Op 15 en 16 maart organiseert VLAMO opnieuw een open harmoniekampioenschap. Deze keer is de wedstrijd geopend voor alle afdelingen. In 2019 mocht ik nog het verplicht werk componeren voor de Superieure Afdeling (graad 6), bij de volgende editie is mijn werk Tetraktys het plichtwerk in Ere-afdeling.

Veel succes aan alle deelnemende orkesten!

Voorjaar 2024

De eerste jaarhelft van 2024 is op alle fronten in beweging. Mijn verschillende activiteiten houden elkaar mooi in evenwicht! Er zitten ook opnieuw enkele composities in de pijplijn, waarover later meer!

Najaar 2023

Op 14 september trok ik definitief de deur dicht van mijn kantoor in de Letterenfaculteit van de KU Leuven, na er 17 jaar gewerkt te hebben, eerst als wetenschappelijk medewerker, dan als doctorandus, postdoctoraal onderzoeker en ten slotte gastprofessor.

Momenteel werk ik nog voor MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], voor Bozar, en als freelancer. Het zijn drukke maar boeiende tijden.

Dit najaar zijn er ook opnieuw enkele uitvoeringen van mijn muziek:

Voorjaar 2023

Na een jaar van veel schrijven komen (nieuwe) partituren (opnieuw) tot leven!

do 9 & vr 10 februari > Tramontana. A Wind Concerto > Royal Symphonic Band of the Belgian Guides olv Dirk Brossé

zo 12 februari > première Embrassements Musicaux > Cosy Brass Quartet

za 4 maart > première Au-delà de l'Avenir > Koninklijke Harmonie Eendracht Kortrijk - Aalbeke olv Aaron Eggermont

vr 17 & za 18 maart > Tetraktys > Musikalo olv Tijl Verhaeghe

za 18 maart > première Crossing Roads > De Xaverianen olv Stefaan De Loenen

za 6 mei > première The Guild of Roslar > Koninklijke Harmonie "Het Gildemuziek" Roeselare vzw olv Nick Vandendriessche

September - oktober 2022

De eerste twee maanden van het academiejaar stonden in het teken van de compositie "Au-delà de l'avenir", in opdracht van de Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke. Daarnaast doceer ik opnieuw aan de afdeling musicologie van de KU Leuven. Dit jaar neem ik twee mastervakken voor mijn rekening. Neem daar nog een flink aantal freelance opdrachten bij en de drukke kalender van Koninklijke Harmonie Ypriana, en het is duidelijk waarom de tijd gevlogen is!

Juli - augustus 2022

Zomer = nieuwe ideeën sprokkelen voor twee opdrachtcomposities

Zomer = heerlijk ontspannen met het gezin

Zomer = voorbereiden op een nieuw academiejaar als gastdocent musicologie in Leuven

Mei - juni 2022

De laatste maanden van het academiejaar stonden in het teken van de laatste lessen aan de opleiding musicologie van de KU Leuven. Ook volgend academiejaar ben ik er gastdocent. Daarnaast legde ik de laatste hand aan een nieuw werk "Crossing Roads", in opdracht van De Xaverianen uit Aartselaar. Première voorzien in 2023.

Maart - april 2022

Muziek! Eindelijk opnieuw uitvoeringen op het programma:

vrijdag 4 maart Resilience Central Band of the Royal Airforce (Regent Hall, London, UK)
zaterdag 5 maart Resilience Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke (OC Bellegem)
zaterdag 9 april Resilience Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke (Centro di Congressi Riva del Garda, IT)
zaterdag 16 april Rush! Koninklijke Harmonie Ypriana (CC De Werft Geel)
zondag 17 april Rush! Koninklijke Harmonie Ypriana (CC De Werft Geel)
donderdag 5 mei Rush! Koninklijke Harmonie Ypriana (CC De Brouckère Torhout)
vrijdag 6 mei Rush! Koninklijke Harmonie Ypriana (CC De Brouckère Torhout)
dinsdag 10 mei Tetraktys Gents Universitair Harmonieorkest (De Bijloke)
woensdag 25 mei The Garden of Earthly Delights Koninklijk HarmonieOrkest Schelle (CC Maasmechelen)

November - december 2021

Normaal stond deze periode in het teken van de première van Rush!, een energieke compositie voor harmonieorkest. Helaas werd het concert van de Koninklijke Harmonie Ypriana, gepland op 18 en 19 december, opnieuw geannuleerd omwille van de coronamaatregelen. Ook deze première wordt dus uitgesteld naar een latere datum. Ondertussen kreeg ik wel een heel fijne opdracht voor een nieuw werk voor euphonium, bastuba en brass band. Het werk krijgt als (voorlopige) titel Nemo Rhapsody en gaat (onder voorbehoud van coronamaatregelen) in première tijdens het allereerste Antwerp Tuba & Euphonium Festival op 12 februari 2022, in de blauwe zaal van De Singel. Uitvoerders zijn Bernd Van Echelpoel, Kevin Van Giel en Festival Brass Band

UPDATE: concert geannuleerd

Oktober 2021

Er komt een vervolg aan het verhaal rond "Fermate", het project van Vlamo waarvoor ik Circles of Consolation mocht componeren. Het werk staat centraal tijdens een bezinningsweekend in Krimpenerwaard (NL), en ook voor het jaarlijkse initiatief Reveille op 1 november wordt de partituur opnieuw aangeraden.

Meer info over het evenement in Nederland vind hier

September 2021

Na een rustige zomer volgt een goed gevuld najaar. Tijdens het academiejaar 2021-2022 zet ik mijn activiteiten als freelancer even op een laag pitje om me volledig te wijden aan een lesopdracht in de opleiding musicologie van de KU Leuven. Daarnaast lonken er verschillende deadlines voor compositieopdrachten en worden de orkesten opnieuw heel actief na de gedwongen coronastilte!

May 2021

"Tramontana. A Wind Concerto" was selected as one of the ten finalists in the  Young Talented Composers Competition, organised by Oscar Navarro Music. In total, there were 244 submissions from 40 different countries. On 4 June, the three laureates will be announced in an online live event.

Mei 2021

"Tramontana. A Wind Concerto" werd geselecteerd als één van de tien finalisten in de Young Talented Composers Competition, georganiseerd door Oscar Navarro Music. Er waren 244 inzendingen uit 40 verschillende landen. Op 4 juni wordt bekendgemaakt welke drie composities een prijs krijgen.

April 2021

Corona biedt ook opportuniteiten. Ik kreeg van VLAMO de mooie opdracht om een nieuw werk te schrijven voor flexibele bezetting in het kader van het project "Fermate". Op zondag 9 mei om 11u wordt het werk op verschillende plaatsen in heel het land uitgevoerd, wanneer de coronamaatregelen het toelaten.

Maart 2021

Op 8 maart 2020 overleed dirigent Dirk De Caluwe. Op vraag van Kristof Aerts en Dominic Reynders, en als hommage aan Dirk componeerden Steven Verhaert, Klaas Coulembier, Jan Hadermann, Jan Van der Roost, Tom Hondeghem en Bart Picqueur een caleidoscoop aan muzikale herinneringen. De partituur is vanaf nu te koop, de opbrengst gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Januari 2021

Het jaar begint goed! Samen met de collega's bij MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] maakten we een boeiende online expo over Steve Reich. Ontdek de man en zijn muziek hier!

Oktober 2020

Deze maand stellen we met MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] onze nieuwste publicatie voor. Ik ben blij dat ik ook een hoofdstuk mocht schrijven in "Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu".

September 2020

Ondanks een schijnbare tweede golf tijdens de zomermaanden, herneemt het culturele leven mondjesmaat. Voor september en oktober zijn er opnieuw enkele leuke musicologische opdrachten, er is licht aan het einde van de tunnel!

Ook ben ik sinds juli actief als communicatiemedewerker voor MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]

Daarnaast maakte ik de voorbije maanden werk van een bewerking van mijn compositie Resilience voor Brass Band en Fanfare, en componeerde ik verder aan enkele werken voor het najaar en voor begin 2021.

COVID-19

Door de maatregelen die de overheid genomen heeft om de verspreiding van het Coronavirus te vertragen, werden alle activiteiten in de culturele sector geannuleerd. Dat houdt ook in dat alle professionele activiteiten als musicoloog en alle uitvoeringen van mijn composities geschrapt zijn, op dit moment al zeker tot aan de zomer. Hopelijk komt ook de culturele wereld snel terug op gang. 

Maart - april 2020

Uitvoeringen van The Garden of Earthly Delights: #cancelled!#

December 2019 - Januari 2020

Met de jaarwisseling komen ook deadlines! Deze dagen leg ik de laatste hand aan Tetraktys, een compositie voor het Gents Universitair HarmonieOrkest GUHO onder leiding van Dimitri Bracke. Januari zit overvol met musicologische opdrachten, en daarna komen alweer enkele leuke compositieprojecten!


HAPPY 2020!!

11 November 2019


Groot nieuws!

'Resilience' werd geselecteerd als winnende compositie in de 'RED NOTE New Music Festival Composition Contest' en zal op 13 februari uitgevoerd worden door de Illinois State University Wind Symphony!

Oktober - november 2019

Het concertseizoen draait op volle toeren, dus veel werk met teksten en lezingen. Daarnaast ook wat grafische opdrachten, en drukke tijden in de verschillende orkesten. Maar ondertussen vooral ook bezig met een nieuw werk voor het Gents Universitair HarmonieOrkest (GUHO). Volgend jaar bestaat het orkest 10 jaar, dus koos ik voor de titel Tetraktys. Spannend!

Augustus - september 2019

De zomerse rust maakt stilaan plaats voor een goedgevuld najaar! Dagcursus Amarant, lezingen, en veel componeerwerk.

Juni-juli 2019 - laatste rush voor de zomerrust

De laatste weken van juni zijn goed gevuld. Ik werkte een nieuwe compositie af voor het hoornensemble 'Horns 4 all Seasons', dat gecreëerd wordt op het International Horn Symposium in Gent op 5 juli. Op 29 juni geef ik een luisterlezing over polyfonie tijden MeerStemmigGent, op 30 juni interview ik de winnende componisten van de International Composition Contest Harelbeke. Op 6 juli neem ik deel aan een 'table ronde' tijdens de studiedag "Quoi de neuf Monsieur Sax" in Saint-Riquier (FR).

Ondertussen ben ik bezig aan twee nieuwe composities voor harmonieorkest, en bereid ik een dagcursus voor Amarant voor rond het thema "Muziek & Woord", voorzien op 24 augustus.

Mei 2019 - Elisabethwedstrijd

Voor klassieke radiozender Klara beluister ik de creatie van de plichtwerken in de halve finale en de finale. De dag na de eerste uitvoering geef ik in de studio commentaar bij het werk en probeer en passant ik het brede publiek warm te maken voor de rijke taal van de hedendaagse muziek.

Artikel Klankbord Vlamo.pdf

Maart 2019 - artikel in Klankbord Magazine van Vlamo

Naar aanleiding van het Vlamo Open Harmoniekampioenschap verscheen een uitgebreid interview in het magazine Klankbord. Lees het hier na!

2019 - World Premieres

Het voorjaar van 2019 wordt de bekroning van een creatief najaar in 2018. Op 17 maart wordt 'The Garden of Earthly Delights' gecreëerd als plichtwerk op het VLOH. Op 30 maart en 18 mei volgen de eerste uitvoeringen van 'Tramontana', in opdracht van het Koninklijk HarmonieOrkest Schelle! Spannende tijden!

15 december 2018 - Mgr. Lenaertsprijs

Vandaag mocht ik in het Paleis der Academiën de Mgr. Lenaertsprijs in ontvangst nemen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgie voor Wetenschap en Kunsten. Een mooie bekroning na 12 jaar academisch onderzoek in de musicologie.

December 2018 - componeren en vormgeven

Na enkele weken met veel lezingen en programmateksten is het hoog tijd om de twee grote projecten voor 2018 af te werken. Er is nog veel werk aan mijn compositie Tramontana (zie hieronder), maar daarnaast verzorg ik ook de vormgeving van een nieuwe wetenschappelijke publicatie. In het voorjaar van 2019 verschijnt de briefwisseling van componist Frank Martin en pianist Paul Badura-Skoda bij Universal Edition Wien. Een boeiend project waarbij ik de vormgeving van A tot Z verzorg.
Nieuwe uitgave voorjaar 2019 - voorlopige preview van de cover

November 2018 - tijd voor componeren

Nu de drukte rond Wapenstilstand gaan liggen is, en na enkele fantastische concerten met de Koninklijke Harmonie Ypriana, maak ik opnieuw tijd om te componeren. Momenteel op de schrijftafel: een groot en uitdagend werk (20 minuten) met als (werk)titel "Tramontana. A Wind Concerto", in opdracht van het Koninklijk HarmonieOrkest Schelle onder leiding van Dirk De Caluwé. Daarnaast lopen er ook gesprekken voor een volgende compositieopdracht in 2019... 

Koninklijke Harmonie Ypriana tijdens concert "The Great War Remembered"Foto: Eric Flamand

November 2018 - herdenkingsmaand

November is elk jaar de maand waarin het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt. In 2018 is dat precies 100 jaar geleden. De Koninklijke Harmonie Ypriana verzorgt dit jaar maar liefst drie uitvoeringen van het concert The Great War Remembered.

Op 10 november voert de Koninklijke Stadsharmonie Roeselare mijn compositie The Menin Gate Memorial Suite uit, in 2007 gecomponeerd naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de Menenpoort in Ieper.

Oktober 2018

Op 20 en 21 oktober vinden in de concertstudio van Muziekcentrum Track in Kortrijk de evaluatieconcerten van Vlamo West-Vlaanderen plaats. Het verplichte werk in de ere-afdeling is Resilience.

Ik mocht al eens gaan luisteren bij de K.M. Sint-Cecilia Ardooie o.l.v. Peter Lejaegere en dat klonk veelbelovend!

Bovendien is Ypress Digital Music Editions ook vertegenwoordigd met een informatiestand die dagen!

Oktober 2018

Vanaf 1 oktober 2018 werk ik voltijds op zelfstandige basis. Na een loopbaan van 12 jaar aan de KU Leuven zeg ik het wetenschappelijk onderzoek in een academische context vaarwel, om me ten volle te kunnen richten op al mijn andere activiteiten.

September 2018

The Garden of Earthly Delights is het verplichte werk op het VLOH (Vlamo Open Harmoniekampioenschap). Uitvoeringen op 17 maart 2019 in CC Zwanenberg (Heist-op-den-Berg).